Sezaryen Doğum Nedir?


En genel tanımıyla sezaryen doğum, bebeğin cerrahi müdahale ile dünyaya getirilmesidir. Bu doğum yöntem, normal doğum anne ve bebek için risk oluşturduğunda tercih edilir. Herhangi bir risk unsuru olup olmadığı gebelik takibi ve doğum hazırlıkları sürecinde belirlenir. Buna göre anne ve bebek için en güvenli tarih belirlenerek doğum gerçekleştirilir.
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?
Cerrahi bir müdahale olduğu için bu doğum türü riskli durumlarda tercih edilir. Ancak günümüzde birçok anne adayı, doğum süreci daha az ağrılı olduğu için bu yöntemi tercih etmektedir. Bunun yanı sıra çoklu gebelik olarak adlandırılan ikiz, üçüz veya daha fazla bebek olduğu durumlarda da bu yöntem tercih edilir.
Bebeğin ters durması, rahimle ilgili sorunlar yaşanması ya da bebeğin normal doğuma uygun olmayan yüksek kiloya sahip olması gibi durumlarda da doğum sezaryen yöntemiyle gerçekleştirilebilir.
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Anne adaylarının en çok sorduğu sorular arasında sezaryen doğum nasıl yapılır yer alır. Doğum sırasında anne adayına genel anestezi ya da epidural anestezi uygulanır. Epidural uygulandığı durumda anne adayı doğum sürecini deneyimleyebilir.
Daha sonra alt karın bölgesinde kesik açılır. Bu kesik annenin rahmine ulaşmak için gereklidir. Bebek bu kesikten çıkarılır ve doğumdan sonra alt karın bölgesi dikişlerle kapatılır. Operasyon genellikle 45 dakika ile bir saat arasında sürer. Operasyondan sonra anne, dinlenmek için odaya alınır.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur?
Bu doğum şekli, hamileliğin 39. haftasında yapılır. Ancak risk oluşması durumunda bebeğin sağlığını tehlikeye atmamak adına daha erken de yapılabilir. Bebeğin sağlıklı gelişimini tamamlaması ve doğum sonrasında yaşanan sorunların en aza indirilmesi için sezaryen en erken 34. haftada uygulanabilir.
Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Sezaryen doğum yapanlar, ilk birkaç günü hastanede geçirebilir. Annenin doğumdan sonra toparlaması için hastanede dinlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra cerrahi bir müdahale olduğundan dolayı, doktorlar bir gün boyunca anneyi ve bebeği gözlemlemek ister. İyileşme süreci bir hafta ila on gün arasında sürebilir. Annenin bu süre boyunca dikkatli hareket etmesi ve zorlayıcı aktivitelerde kaçınması gerekir.