Tüp Bebek

Genel Bilgi

Tüp bebek tedavisi, doğal yolla gebe kalamayan kadınların gebe kalmasına yardımcı olmak için sunulan yardımcı üreme tekniğidir. Bazı durumlarda sperm ve yumurta normal şartlar altında döllenemez. Döllenmenin olmaması yumurta ya da sperm kaynaklı olabilir.

Uzun süre devam eden gebelik denemeleri, çiftlerin psikolojik olarak sorunlar yaşamasına da neden olabilir. Yardımcı üreme yöntemleri sayesinde bu sorunlara çözüm bulmak mümkün olur. Birçok durumda tüp bebekten önce aşılama yöntemi önerilir. Aşılamanın sonuç vermemesi durumunda bu yönteme başvurmak faydalı olabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi sırasında kadından alınan yumurta ve erkekten alınan sperm, laboratuvar koşullarında döllenir. Döllenme işleminin tamamlanmasından sonra döllenen yumurta yani embriyo rahme yerleştirilir. Embriyo rahme tutunarak normal gelişimini sürdürür. Gelişen teknoloji sayesinde tedavide yüksek başarı oranları elde edilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Yapılır?

Tedavi planlaması yapılmadan önce kadın ve erkek kontrol edilir. Sperm incelemesi (spermiogram) sonucunda  çok düşük sperm sayısı, hiç sperm olmaması (azoospermi) hareketsizliği ve morfolojisinin bozuk olduğu vakalarda döllenmenin doğal yolla olması beklenmez ve tüp bebek tedavisi önerilir.

Yumurta rezervi , erken yumurtalık yetmezliği (erken menopoz), çikolata kisti (endometrioma) gibi sebeplerle azalmış  , tüplerin tıkalı olduğu rahim ve tüp filmi ile gösterilmiş, yumurtlama problemleri nedeniyle aşılama tedavisiyle gebe kalmaları sağlanamamış kadınlar da tüp bebek önerilen hastalardır.

Tüp Bebek için Yaş Sınırı Var Mı?

Yumurta ve sperm elde edilip döllenme sonrası embriyo elde edilen her yaşta tüp bebek tedavisi yapılabilir. Başarı ise ilerleyen kadın yaşıyla beraber azalma gösterir.Özellikle 44-45 yaşlarından sonra eve canlı bebek götürme oranı %2-5 aralığına kadar düşer. Başarı şansı yaşla alakalı olduğu kadar gebe kalamama probleminin nedeniyle de ilişkilidir. Ancak genel olarak bakıldığında kadın yaşının 35’i geçmesiyle birlikte başarı şansları  azalmaya başlar.

Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Tüp bebek tedavisi yaklaşık 15-20 gün süren çeşitli iğne ve ilaçların kullanıldığı bir süreç olduğundan hekim ve hasta arasında iyi bir iletişim gerekmektedir. İlaçların zamanlaması, karıştırılmaması çok önemlidir. Yapılacak hatalar tüm emeklerin boşuna gitmesine neden olabileceğinden hastalar mutlaka kafalarında herhangi bir soru işareti kalmayacak şekilde yönlendirilmeli ve kafasına takılan konuları mutlaka hekimlerine sormalıdır.

Op.Dr. Evren Koçbulut

1980 yılında Amasya’da doğan Evren Koçbulut, Tokat Anadolu Lisesinde aldığı eğitimden sonra 1998 yılında Ankara Tıp Fakültesinde doktorluk eğitimine başladı.…

17 Dec

Uzman Doktor

  • 9 AM - 8 PM
  • Op.Dr. Evren Koçbulut
10 Slots Available
Booking a ticket
18 Dec

Uzman Doktor

  • 9 AM - 8 PM
  • Op.Dr. Evren Koçbulut
10 Slots Available
Booking a ticket
19 Dec

Uzman Doktor

  • 9 AM - 8 PM
  • Op.Dr. Evren Koçbulut
10 Slots Available
Booking a ticket
Call Now Button Şimdi Ara
WhatsApp chat