Üreme çağındaki kadınların yaklaşık %1-2 sinde görülen bir hastalıktır.
Ağrılı adet görme (dismenore), ilişki sırasında ağrı (disparoni) ve gebe kalamama (infertilite) şikayetlerinin birada olduğu hastalarda ilk akla gelen hastalık olmalıdır.
Normalde rahmin iç zarını yani endometriumu oluşturan hücrelerin nasıl olduğunu bugün bile bilemediğimiz bir şekilde rahim dışında en çok da yumurtalıkları bulunması sonucu oluşur.Her ay adetle birlikte büyüyen bu hücreler bir sonraki adet döneminde adetle birlikte dökülmekte ve diğer ay yeniden oluşan bir döngü şeklinde görev yaparken, rahim dışında bir yerde olduklarında örneğin yumurtalıkta ; dışarı açılan bir ortam olmadığı için yumurtalığın içinde hapsolmakta ve aynı bir apse gibi yumurtalık içinde kalmaktadırlar.Biriken bu kanlı doku devam eden süreçte vücudun savunma hücreleri tarafından sindirilmekte ve çikolataya benzer bir görüntü oluşturmaktadır. Ameliyat sırasında bu kistler açıldığında ortaya çıkan bu çikolataya benzer görünüm nedeniyle hastalığın bir adı da çikolata kisti olmuştur.
Yumurtalıkta yerleştiği durumlarda yumurtalığın normal dokusunu harap ederek kadının yumurta rezervini azaltalarak kısırlığa sebep olabilirler.Ayrıca ağrı da bu sebeple olur. Bu kistler operasyon dışında da kendiliğinden açılabilirler ve bu çikolata benzeri içerik karın içi organlarda yapışıklığa sebep olabilir. Bu da ağrının diğer bir sebebidir.
Oluşan yapışıklıklar tüpleri de harap ederek tüp tıkanıklıklarına da sebep olup başka bir yönden kısırlığa sebep olabilirler.
.