Jinekoloji

Genel Bilgi

Jinekoloji , kadın üreme sistemleriyle ilgilenen bir tıp alanıdır. Kadın üreme sistemleri kapsamında rahim, rahim ağzı, vajina ve yumurtalıklar muayene edilir. Muayene kapsamında, hastanın şikayetleri varsa bu şikayetlerin altında yatan nedenler araştırılır. Ancak muayene için herhangi bir hastalığa ya da şikayete sahip olmak gerekmez.

Kimler Jinekoloji Muayenesi Yaptırmalıdır?

Üreme çağına gelmiş her kadın mutlaka jinekolojik muayene yaptırmalıdır. Yılda bir kere muayene yaptırmak, kanser gibi hastalıkların erken teşhisine yardımcı olur. Bunun yanı sıra enfeksiyon ya da mantar sorunları gibi diğer hastalıklar da bu muayene sırasında teşhis edilebilir. Herhangi bir sorun olmasa bile kadınların yılda bir kere kadın doğum uzmanına muayene olması gerekir.

Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Muayene, hastanın bakire olup olmamasına göre iki şekilde yapabilir. Bakire olan hastalarda farklı bir yol izlenirken bakire olmayan hastalarda rahmin iç kısmı görüntülenir. Spekulum adı verilen cihaz, rahim ağzını genişleterek doktorun muayene yapmasına imkan tanır. Muayene sırasında dış genital bölge, vajina ve rahim ağzı gözle görülür ve rahim ağzına bir fırça sürülerek smear testi için örnek alınır.Daha sonra elle muayene ve vajinal ya da karından ultrasonla iç genitaller incelenir.

Jinekolojik Muayene Acı Verir Mi?

Herhangi bir hastalık yoksa muayene acı vermez. Sadece ilk defa muayene olan kadınlar süreci tam olarak bilmedikleri için rahatsızlık duyabilir. Ancak ilerleyen dönemlerde bu rahatsızlık ortadan kalkar. Rahim ve yumurtalıklar muayene edilirken alt karın bölgesinde baskı hissedilebilir. Baskı hissetmek normal bir süreçtir. Üreme sistemiyle ilgili bir hastalık olması durumunda muayene sırasında yanma ya da batma hissi olabilir.

Jinekolojik Hastalıklar Nelerdir?

Jinekoloji muayenesi sırasında teşhis edilebilecek hastalıklar arasında kanser, üreme bozuklukları, infertilite, pelvik organ prolapsusu ya da mantar gibi diğer vajinal hastalıklar yer alır. Üreme organlarıyla ilgili hastalıkların teşhisi, doğru tedavi planlaması için oldukça önemlidir.

Örneğin infertilite gibi durumlarda, aşılama ya da tüp bebek tedavileri planlanabilir. Ya da vajinal enfeksiyon durumunda uygun ilaçlarla tedavi gerçekleştirilebilir. Kadınların üreme sistemi sağlığını koruması için düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması önerilir.

Op.Dr. Evren Koçbulut

1980 yılında Amasya’da doğan Evren Koçbulut, Tokat Anadolu Lisesinde aldığı eğitimden sonra 1998 yılında Ankara Tıp Fakültesinde doktorluk eğitimine başladı.…

07 Sep

Uzman Doktor

  • 9 AM - 6 PM
  • Op.Dr. Evren Koçbulut
10 Slots Available
Booking a ticket
10 Sep

Uzman Doktor

  • 9 AM - 8 PM
  • Op.Dr. Evren Koçbulut
10 Slots Available
Booking a ticket
11 Sep

Uzman Doktor

  • 9 AM - 8 PM
  • Op.Dr. Evren Koçbulut
10 Slots Available
Booking a ticket
12 Sep

Uzman Doktor

  • 9 AM - 8 PM
  • Op.Dr. Evren Koçbulut
10 Slots Available
Booking a ticket
Call Now Button Şimdi Ara
WhatsApp chat