Endoskopik Cerrahi

Jinekolojik endoskopi, kadın üreme sisteminin daha detaylı incelenmesine izin veren görüntüleme yöntemleri arasında yer alır. Doğrudan vajinada rahim içine yerleştirilen bir cihazla yapılabileceği gibi laparoskopik olarak da yapılabilir. Endoskopi, tanı amacıyla uygulanabileceği gibi bazı durumlarda küçük müdahalelerin yapılmasına da izin verir.

Jinekolojik Endoskopi Nasıl Yapılır?

Endoskopi, tercih edilen yönteme göre farklı şekillerde yapılabilir. Histeroskopi yapılacaksa endoskopi cihazı rahim ağzından rahme doğru ilerletilir. Ancak laparoskopi cerrahisi söz konusu olduğunda karın bölgesinde açılan delikler kullanılarak işlem gerçekleştirilir. Genellikle histeroskopi tanı amacıyla yapılırken laparoskopi tedavi amacıyla yapılır.

Jinekolojik Endoskopi Ne Zaman Yapılır?

Jinekolojik endoskopi tanısal ve tedavi amaçlı olmak üzere ikiye ayrılır. Bu nedenle işlem, bazı durumlarda hastalık tanısı koymak için uygulanırken bazı durumlarda basit cerrahi müdahaleler için uygulanır.

Endoskopi ile Histeroskopi

Bu uygulamanın amacı, rahim ve rahim duvarlarının detaylı bir şekilde görüntülenmesidir. Nedeni açıklanamayan infertilite veya ağrılı adet kanamaları gibi durumlarda bu yöntem kullanılır. Histeroskopi sırasında doktor ışık ve kamera olan bir aletle rahim ağzından rahmin içine kadar olan bölümü görüntüler. Özel bir cihaz ile yapılan görüntüleme, miyom gibi sorunların olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir.

Laparoskopik Endoskopi

Laparoskopi, alt karın bölgesinde açılan küçük deliklerle rahim ve yumurtalık bölgesinin görüntülenmesini ve müdahale edilmesini içerir. Bu yöntem sayesinde iyileşme süreci uzun süren ve daha yüksek risk barındıran açık ameliyattan kaçınmak mümkün olur.

Laparoskopi sayesinde rahim miyomları alınabilir, rahim duvarında meydana gelen yapışıklıklar giderilebilir ve gerekli durumlarda rahim ya da yumurtalıklar tamamen alınabilir. Bazı durumlarda pelvik prolapsusu gibi durumlara da müdahale edilebilir.

Jinekolojik Endoskopinin Faydaları

Rutin görüntüleme testleri sonrasında herhangi bir anomali tespit edilirse, jinekolojik endoskopi anomaliliklerin detaylı olarak görüntülenmesine imkan tanır. Bu yöntem sayesinde hastalar daha kısa sürede iyileşerek normal hayatlarına döner. Ayrıca bu yöntemde enfeksiyon gibi riskler oldukça azaltılır.

Kimler Endoskopi Yaptırmalıdır?

Doktor tarafından gerçekleştirilen jinekolojik muayene sonrasında detaylı inceleme gereken durumlarda bu işlem gerçekleştirilebilir. Ayrıca detaylı görüntüleme gereken durumlarda da doktor endoskopi yapmayı tercih edebilir. Gerekli durumlarda endoskopi ve biyopsi birlikte yapılabilir.

Call Now Button Şimdi Ara
WhatsApp chat